M33 – The Triangulum Galaxy – Triangulum

Tras los problemas de guiado de la noche del 20, estuvimos esperando una noche decente para poder revisar el balance de la montura y afinar la puesta en estación con el WCS. La noche del 29-30 fue esa noche. 😉

Entre Uxu y yo comprobamos y dejamos un balance de pesos óptimo tanto en DEC como en RA. La noche comenzó con nubes pero con claros lo suficientemente grandes como para poder trabajar con el WCS. Una vez más entre los dos dejamos la deriva en DEC y RA lo mejor posible teniendo en cuenta los mandos de ajuste que vienen con la HEQ5.

WCS altitud 290808.jpg WCS azimut 290808.jpg

Justo al acabar la noche se había despejado y no había ni una gota de humedad, así que elegimos un target, M33 y comenzamos a ajustar el PHD. Tras unos 20 min de pruebas con los ajustes que se ven abajo dejamos el guiado con un error «aceptable» para los casi 2 mts. de fl del VISAC. Esta vez el teles de guiado no era el lunático sino el ED80. Enfocar fue una delicia comparado con el Lunático.

parámetros PHD.jpg

Esta era la previsión de la noche y así estuvo hasta las cuatro y media hora en que se nubló y pasamos a hacer darks.

Panel 300808.jpg

Como se ve en el pantallazo del VNC había buen contraste. Fue una noche sin luna y el seeing era mejor que otros días aunque no así la transparencia. Hay que tener en cuenta que la configuración es sin reductor y por lo tanto a f9!!!
M33 y el PHD.jpg

En este pantallazo de la toma de un dark se ve un rayo cósmico que el CCD capturó 🙂
Ni en el anterior ni en el posterior aparecían.

Rayo cósmico en un dark.jpg

Datos técnicos de M33
Spiral galaxy «¨mag 5,7, dimensión 73 x 45 arcmin
Otros catálogos: NGC 598

Canon 400D Mod Baader filter
VISAC a f9 (fl 1.800 mm), focuser Seletek
Capturado y procesado con Nebulosity 2

Guiado
MEADE DSI II C
SW ED80 a f7.5 (fl 600 mm)
PHD 1.8.6

30/8/2008 3:26 – 4:35
Lights 17 x 180s = 51 min a ISO 800
Temp del Seletek 24 ºC

30/8/2008 4:42 – 5:39
Darks 13 x 180s = 39 min a ISO 800
Temp del Seletek 25 ºC

Datos de procesado:
M33_SD150
1- Preprocesado con master Dark y master Flat
2- Normalización de todos los frames
3- Conversión RAW-Color
4- Alineación (save each)
5- Apilado con SD1.50
6- DDP, curvas y retoque en Sas y Lum
Detalle procesado con Neb2 (SD 1,50) al 50% de res real.

SD150 M33 800 180s 24C v2.jpg SD150 M33 800 180s 24C v3 BW.jpg

M33 es una vecina dentro del grupo local.
A tan solo 3 millones de años luz, está un poco más allá que Andrómeda. Y dista unos 750.000 años luz de esta.
Con un diámetro estimado de entre 50K – 60K ly tiene un diámetro equivalente a la mitad de la Vía láctea.
M33 se acerca a nuestra galaxia a razón de 24 Km/s. Vamos, que no hay que preocuparse mucho 😉

Update 3-9-2008

Ejemplo al 100% de resolución del apilado final con SD para ver el problema de guiado.

fl1800 f9 M33 crop 100.jpg

Ejemplos de flats individuales al 100% de resolución a 1800mm.
Uno bastante bien y otro regular.
fl1800 f9 M33 guiado ej3.jpg fl1800 f9 M33 guiado ej2.jpg

Ejemplo del peor FIT individual que encontré.

fl1800 f9 M33 guiado ej1.jpg

Sospecho que es posible que tenga algo de rotación puesto que no he encontrado ningún fit individual tan deficiente como la suma.
En principio eso debería de ser normal puesto que la suma «acumula» los errores de guiado, pero si os fijáis la forma es excesivamente deformada. En otoño cuando vuelva a Girona probaré a sumarlos con Drizzle y con rotación a ver que pasa.

Esta entrada fue publicada en Astrofotografía, Canon EOS 400D Modificada, VISAC f9 (1800mm). Guarda el enlace permanente.

4 respuestas a M33 – The Triangulum Galaxy – Triangulum

  1. Pere dijo:

    Molt bona Dani. Has afinat bastant el seguiment, i la llàstima és la falta de temps d’exposició. Li disparas a f.9 i aixó és nota!! Has de tenir paciencia i si tens una bona nit: exposició a saco, i si pots augmenta una mica les subtomes a 5 minuts i en fas 25!!
    S’aprecia la diferéncia del filtre de la càmera respecta a la foto d’en Pedro. Apareixen nòduls vermells als braços de la galàxia.
    Tindràs una pila de material per barallar-te amb el PixINsight aquest hivern 😉

  2. Dani dijo:

    Sí, la veritat es que el seguiment ha millorat una mica. Ara això si, no he posat una imatge al 100% i per això sembla que estigui «bastant be». Ara soc a França, però quan torni a Navarra penjaré un retall al 100% i veuràs que el seguiment no es prou fi.
    Ahir dilluns 1 vaig tenir una nit excel·lent i no la vaig poder aprofitar precisament pel seguiment, tot i que vaig canviar la configuració i vaig treballar amb el reductor. Avui directament trauré el VISAC i posaré el ED80 amb el lunático. Em penso que la configuració VISAC en paral·lel amb el ED80 es molt molt inestable per la muntura. Gaire be arribo als 14 Kg, límit total de la muntura, i el fet de la barra de geoptik magnifica les vibracions degudes a les correccions del Phd. Et portaré el lunatico de 80 i com vem parlar te’l canviaré pel de 60. Això ajudarà notablement a l’estabilitat del seguiment perquè em permetrà fer un guiat des de el maneg del VISAC amb mínimes vibracions. Cosa que no es el cas actualment amb el lunático de 80, que encara que pesa menys d’un Kg te una envergadura considerablement més gran que la del 60.

    En quant a la baixa exposició, es el motiu del alt nivell de soroll a la imatge. Realment a f9 li has de disparar durant molt de temps.
    Si la propera vegada aconsegueixo un millor seguiment provaré amb 5 min, però tal i com el tinc actualment amb més de 3 min augmentaria el blur de la galàxia.

    Lo del filtre es nota i molt.
    A la crescent nebula també es notava al comparar les imatges. L’avantatge d’en Pedro es la f4. Menys distància focal i per tant molt més lluminós per la mateixa obertura. Amb molt poques imatges te una quantitat d’informació i contrast brutals comparat amb les meves a f9.

  3. Pere dijo:

    Veient aquestes ultimes fotos crec que el problema és la posada en estació. Fa tota la pinta d’aquesta rotació de camp que dius. Amb focal llargues és molt important (i difícil) alinear perfectament a la polar. Jo porto un mes intentant-ho!!! 😉

    De totes maneres jo probaria de posar a sobre de la montura el Visac i el Lunatico, i res més. La barra y el ED80 crec que li aporta més pes a la montura del que pot soportar per fotografiar a focal llarga. Més probes! jeje

  4. Dani dijo:

    Sí senyor, estic completament d’acord.
    Ja estic en el limit de la muntura i lo millor es no passar de 1/2 del pes nominal.
    També queda clar que la barra no ajuda en absolut, mes aviat tot el contrari.
    No obstant d’aquí a cinc anys quan em compri una ASA DDM… li trauré profit i de moment la pot aprofitar en Pedro que serà el proper usufructuari del VISAC i el lunàtico petit.

    Donat que el temps es molt dolent he aprofitat per llegir molt sobre el tema del EQMOD i el ST4. Haig de fer proves, però en general deixen millor al ST4, cosa per un altre banda normal i espera-ble.

    També diuen que si el PC no es prou potent hi han retards e irregularitats als polsos de guiat. Així que la primera prova de totes serà guiar amb el mac i veure que.

    La previsió es molt dolenta fins dilluns, però sembla que tindré un parell de nits bones el proper dilluns i dimarts. Seran les últimes, si es que finalment surten bones 🙂

Los comentarios están cerrados.